İranlı komutan ABD'yi uyardı: Düşmanlardan gelen hiçbir tehdit ve saldırıyı cevapsız bırakmayacağız

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İran'ın egemenlik iddiasında bulunduğu Basra Körfezi'ndeki Ebu Musa Adası'nı ziyaret etti.

İran devlet televizyonunun haberine göre, Tümgeneral Selami ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengsiri, BAE'nin mülkiyet hakkı iddia ettiği ve İran'ın kontrolünde bulunan Basra Körfezi'ndeki adada görevli askerleri ziyaret etti.

Selami, askerlere hitaben yaptığı konuşmada, "Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları, ulusal bağımsızlığımızın ayrılmaz parçası ve bölge dışındaki güçlerle mücadelede en öndeki savunma hattımızdır" dedi.

ABD ile gerginliğe ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Selami, "Düşmanlardan gelen hiçbir tehdit ve saldırıyı cevapsız bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği iki hafta önce füze saldırısıyla hedef alınmıştı. Washington yönetimi, Irak'taki İran destekli milis grupları suçlarken milisler saldırıyla ilgilerinin olmadığını savunmuştu.

Saldırının ardından Twitter hesabından İran'a ait olduğunu iddia ettiği roketlerin fotoğraflarını paylaşan ABD Başkanı Donald Trump, "Irak'taki Amerikalılara yönelik saldırılar olacağı söylentilerini duyuyoruz. İran'a bir dost tavsiyesi. Eğer bir Amerikalı ölürse bundan İran'ı sorumlu tutarım" uyarısında bulunmuştu.

İran'ın Kasım Süleymani suikastının birinci yılı dolayısıyla ABD güçlerine yönelik saldırılar düzenleme ihtimaline karşı Washington yönetimi bölgeye ağır bombardıman uçakları ve donanma güçlerini sevk etmişti. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, İsrail ajanlarının ABD'yi İran'a karşı savaşa sokmak için Irak'taki Amerikalılara saldırmayı planlandığına dair istihbarata sahip olduklarını duyurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise iki gün önce bölgede görevli USS Nimitz uçak gemisini Orta Doğu'dan çekme kararı almıştı.

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden döneminde İran ile ABD arasındaki gerginliğin azalması bekleniyor ancak 20 Ocak'ta Beyaz Saray'dan ayrılacak olan ABD Başkanı Trump'ın görev süresi sona ermeden İran'ın nükleer ve askeri tesislerine saldırı düzenleyebileceğine dair endişeler İran'da ve uluslararası medyada yer buluyor.

03 Oca 2021 - 10:38 - Ortadoğu


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak İslami Analiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan İslami Analiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler İslami Analiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı İslami Analiz değil haberi geçen ajanstır.