Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış için ilk adım atıldı

2021 yılı sonunda yükselen döviz kurunu engellemek için devreye sokulan ancak 125 milyar dolara (Yaklaşık 3.3 trilyon TL) yükselerek Merkez Bankası ve Hazine'ye yıllık maliyeti 600 milyar lira olarak hesaplanan Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ortadan kaldırmak için düğmeye basıldı.

Büyütmek için resme tıklayın

2021 yılı sonunda yükselen döviz kurunu engellemek için devreye sokulan ancak 125 milyar dolara (Yaklaşık 3.3 trilyon TL) yükselerek Merkez Bankası ve Hazine'ye yıllık maliyeti 600 milyar lira olarak hesaplanan Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ortadan kaldırmak için düğmeye basıldı. Merkez Bankası vadesi gelen KKM hesaplarının standart Türk Lirası (TL) hesaplarına dönüştürülmesi için bankalara hedef verdi.

Merkez Bankası, KKM'nin yaklaşık 500 milyar lirasının standart Türk Lirası (TL) hesaplarına dönüştürülmesi için bankalara hedef verdi. Hedefi yerine getirmeyen banka menkul kıymet tesis etmek yani tahvil almak zorunda kalacak. Düzenleme ile tahvil faizlerinin düşmesi beklenirken bankalar hedefi tutturmak için mevduat faizlerini artırmak zorunda kalacak.

Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) kademeli çıkış planında ilk adım atıldı. Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduatından KKM dönüşüm hedefi ile TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Amaç bankaların TL mevduat faizlerini artırarak KKM’den TL mevduata geçişi hızlandırmak.

21 Ağu 2023 - 14:47 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak İslami Analiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan İslami Analiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler İslami Analiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı İslami Analiz değil haberi geçen ajanstır.