Soğandaki yıllık enflasyon yüzde 659!

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarından sonra Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, gerçeğin hiç de öyle olmadığını anlattı. Çakar, yaptığı açıklamada, sadece kuru soğanın bile yıllık artışının yüzde 659 gibi fahiş bir rakama ulaştığını söyledi.

Büyütmek için resme tıklayın

TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarından sonra Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, gerçeğin hiç de öyle olmadığını anlattı. Çakar, yaptığı açıklamada, sadece kuru soğanın bile yıllık artışının yüzde 659 gibi fahiş bir rakama ulaştığını söyledi.

Tüketici Hakları Derneği, temel gıdalardaki son bir yıllık ortalama fiyat artışı ve bunun tüketicilere yansıması konusunda Tüketici Hakları Derneği Genel Merkezi’nde basın açıklaması düzenlendi. ANKA’nın aktardığına göre Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, 40 temel gıdanın son bir yıllık ortalama artışının yüzde 190 olduğunu, tüketicilerin yüzde 60’tan fazlasının ise açlık sınırının altında olduğunu söyleyerek, “Tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, beslenemiyor” ifadelerini kullandı.

“TÜKETİCİLER TANE İLE SOĞAN ALMAK ZORUNDA KALDI”

Türkiye’de, yüksek gıda pahalılığının yaşandığını ve 40 temel gıdanın Mart 2022-Mart 2023 yılı içerisindeki son bir yıllık ortalama fiyat artışının ise yüzde 190 olduğunu söyleyen Çakar, dernek tarafından yapılan araştırmaya değinerek, “Araştırmamız gösteriyor ki son yüzyıldaki Cumhuriyet tarihi sürecinde temel gıdalarda böyle yüksek oranda yıllık ortalama fiyat artışı ve pahalılığı görülmemiştir. Gıdaların yıllık ortalama fiyat artışında en ilgi çekici olan ise tencere yemeklerinin olmazsa olmaz en temel girdisi olan kuru soğanın yıllık ortalama fiyat artış oranının yüzde 659 olmasıdır. Bu durumda, tüketiciler kilo ile değil, tane ile soğan almak zorunda kaldılar. Artık, kuru soğan tüketicilerin en pahalı temel gıdalarından birisi oldu. Yaşanmakta olan bu pahalılık karşısında, tüketicilerin büyük çoğunluğu en temel gıdalara erişemiyor, yeterli ve dengeli beslenemiyor. Et ve süt ürünleri ile süt ve süt ürünlerine uzun dönemdir erişemez durumda olan tüketiciler, artık yeterli sebze ve meyveye de erişemez durumda bırakılmıştır” dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 98’İ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Konuşmasının son bölümünde Çakar, Mart 2023 ayı itibariyle 4 kişilik bir hanenin aylık açlık ve yoksulluk istatistiklerinin, yıllık ortalama hane halkı gelirleri dikkate alınıp karşılaştırıldığında Türkiye’de nüfusun yüzde 60,4 dolayında kesimin açlık sınırının altında yaşadığına dikkat çekerek, “Nüfusun yüzde 37,6’sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98’i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır” dedi.

TEMEL MESELE POLİTİKALAR

Çakar, gelir düzeyi düşük vatandaşın şaşkın ve çaresiz durumda olduğunu da söyleyerek, “Yüksek gıda fiyatlarının nedeni, açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşayan tüketicilerin aleyhinde olan yanlış gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikalarıdır. Bu nedenle, tüketicilerin temel gıdalara erişimini sağlamak için gıda, tarım, pazarlama ve fiyat politikaları, özellikle de ezici çoğunluğu dar gelirli olan tüketicilerin lehine değiştirilmelidir. Acil olarak, devlet okullarında öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Geçim zorluğu çeken ailelere gerekli ve yeterli maddi destek sağlanmalıdır. Bununla birlikte, tüketicilerin satın alma güçlerinin yükseltecek, temel gıdalara erişimini sağlayacak şekilde, ücret ve istihdam politikaları ile gerekli tüm ekonomik ve sosyal politikalar uygulamaya konulmalıdır” şeklinde konuştu.

06 Nis 2023 - 12:17 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak İslami Analiz Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan İslami Analiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler İslami Analiz editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı İslami Analiz değil haberi geçen ajanstır.